Allt du behöver veta om energideklaration för din villa

08 februari 2024 Rebecka Danielsson

editorial

Att förstå vad en energideklaration för villa innebär är avgörande för husägare som vill ha koll på sin fastighets energiprestanda, öka värdet på sin bostad och bidra till en mer hållbar miljö. Energideklarationen är ett viktigt instrument både vid försäljning och förvaltning av fastigheter. I denna artikel går vi igenom vad en energideklaration är, dess fördelar, hur processen går till och vad man bör tänka på efter att deklarationen är gjord.

Vad är en energideklaration?

Energideklaration är ett dokument som ger en officiell bedömning av en fastighets energianvändning och energieffektivitet. Det är ett verktyg som visar hur mycket energi som förbrukas för uppvärmning, varmvatten, kylning och ventilation i en bostad. Syftet är att ge husägare och potentiella köpare insikter om fastighetens energistandard och uppmuntra till energisparande åtgärder. I Sverige är det lag på att alla byggnader som ska säljas eller hyras ut ska ha en giltig energideklaration. Denna regel gäller även villor, och deklarationen måste utföras av en certifierad energiexpert.

Processen för energideklaration

För att få en energideklaration villa måste man kontakta en certifierad energiexperten som genomför en inspektion av fastigheten. Under denna inspektion kommer experten att bedöma olika faktorer såsom byggnadens isolering, fönster, uppvärmningssystem och andra installationer som påverkar energiförbrukningen. Denna data används sedan för att beräkna fastighetens energianvändning.

Steg för steg i energideklarationsprocessen:

1. Förberedelse: Samla nödvändiga dokument och information om din villa, detta kan inkludera ritningar, tidigare energiräkningar, och information om senaste renoveringar som kan ha påverkat energiprestandan.

2. Bokning: Välj en certifierad energideklarerare och boka en tid för inspektion.

3. Inspektion: Experten besöker din fastighet för att utföra en grundlig genomgång.

4. Rapport: Efter inspektionen skapas en energirapport som visar resultat och rekommendationer för att förbättra energiprestandan.

5. Registrering: Slutligen registreras energideklarationen i det nationella energideklarationsregistret.

image

Fördelar med energideklaration

Att genomföra en energideklaration för din villa innebär flera fördelar. Genom att ha en aktuell energideklaration får du inte bara en klar bild av din fastighets energiförbrukning, utan det är också en viktig information för potentiella köpare som vill veta om kostnaderna för uppvärmning och el. En bra energiprestanda kan göra din villa mer attraktiv på marknaden och därmed också höja värdet på den. En annan fördel är att energideklarationen identifierar åtgärder som kan minska energianvändningen och därmed leda till lägre driftskostnader för huset. Detta kan innebära allt från att byta till effektivare fönster, förbättra isoleringen eller installera smarta energisystem. Med denna information i hand kan du också ansöka om statliga subventioner eller lån för energibesparande åtgärder, vilket underlättar genomförandet av dessa.

Efter energideklarationen

När energideklarationen för din villa är klar och registrerad, är det viktigt att använda informationen på ett effektivt sätt. Om energideklarationen föreslår åtgärder för att förbättra energieffektiviteten, bör man överväga att genomföra dessa för att sänka energikostnaderna och öka komforten i hemmet. Åtgärderna kan också ge huset en bättre position på marknaden vid en framtida försäljning. Det är också viktigt att hålla koll på när energideklarationen behöver förnyas. En energideklaration i Sverige är giltig i tio år, men det kan vara lämpligt att göra en ny deklaration tidigare om man genomför stora energibesparande åtgärder.

För att säkerställa att du får en korrekt och professionellt utförd energideklaration för din villa, rekommenderar vi att du vänder dig till expertisen hos https://edek.nu/. Där finner du certifierade energiexperter som kan vägleda dig genom hela processen och ge dig de verktyg och information du behöver för att förbättra din fastighets energiprestanda.