Vad är ett shakerkök – tidlös design och funktionalitet i harmoni

14 maj 2024 Lotta Alberius

editorial

Shakerköket är en design som förblir tidlös och eftertraktad år efter år. Med sitt rena, enkla formspråk och höga funktionalitet har den här köksstilen blivit en föredragen favorit hos många husägare som värdesätter hållbarhet både i materialval och estetik. I den här artikeln utforskar vi vad som gör shakerkök så unikt och hur du kan integrera denna klassiska design i ditt eget hem.

Ursprunget till shakerköket

Shakerköket har sina rötter i Shakersamfundet, en religiös grupp som grundades i 1700-talets England men som främst gjorde sig känd i USA. Shakersamfundets medlemmar var kända för sin enkla livsstil och skicklighet i hantverk, vilket återspeglas i den minimalistiska och funktionella designen på deras möbler och kök. Kvalitet och hantverk var kärnan i allt de skapade, med en stark tro på att skönhet låg i det praktiska och välbyggda. Deras möbelstil kännetecknas av raka linjer, avsaknad av onödig dekor och en fokusering på hållbarhet och funktionalitet.

Köken designades med samma principer: rena linjer, fokus på nytta och hållbarhet, och en estetik som präglas av lugn och ordning. Frontpanelerna på Shakerkökskåpen är typiskt sett av enkel design med en upphöjd ram och en platt panel, vilket skapar en tidlös look som lätt kan anpassas till många olika inredningsstilar.

Designelement i shakerköket

I ett Shakerkök är det de små detaljerna som gör den stora skillnaden. Kåpsluckor och lådfronter är vanligtvis tillverkade med en enkel ram-och-panel-teknik, vilken kombinerar stilrenhet med strukturell integritet. Handtag och knoppar är ofta av metall i enkel design eller av trä som matchar resten av inredningen.

Shakerkök

Materialvalen i ett shakerkök lutar åt det naturliga och robusta hållet. Massivt trä som ek, björk eller körsbär är vanliga val och målas ofta i ljusa, neutrala färger för att bibehålla rummets luftighet. Bänkskivor kompletterar trän med material som granit, kvarts eller marmor, vilket tillför en stilren och hållbar arbetsyta.

Ett annat signifikum för shakerkök är den effektiva förvaringen. Shakers värderade ordning och funktion och det speglas i deras kök genom genomtänkta förvaringslösningar. Skafferier, djupa lådor och specialbyggda hyllsystem är ofta centrala för att hålla köket organiserat och tillgängligt.

Moderna tolkningar av shakerköket

I det moderna hemmet har shakerkökets grundprinciper blandats med nya trender för att skapa en balanserad och tidsenlig estetik. Det traditionella utseendet kan enkelt moderniseras med samtida beslag, avancerad köksutrustning och industriella element såsom rostfria ytor.

Färgvalen har också utvecklats med tiden. Medan tidiga shakerkök ofta hade vitmålade eller träfärgade skåp, ser vi idag en trend där mörkare nyanser som grått, svart eller marinblått introduceras för att skapa djup och kontrast. Blandningen av gamla och nya element gör shakerköket till en flexibel lösning som passar lika bra i en klassisk villa som i ett modernt radhus.

Varför välja ett shakerkök?

Att välja ett shakerkök innebär att investera i ett kök som inte bara är vackert och evigt aktuellt utan också byggt för att hålla över tid. Denna köksstil erbjuder ett omfattande spektrum av designmöjligheter, från den mest traditionella tolkningen till en modern twist. Enkelheten i designen gör den lätt att anpassa och kombinera med andra inredningsstilar, medan det robusta hantverket säkerställer en lång livslängd.

Om du är intresserad av att skapa ett shakerkök i ditt hem och letar efter professionell hjälp med design och installation, rekommenderas ett besök på Nyebybygg.se. Nyeby Bygg har expertisen att förverkliga din vision och skapa ett kök som både är funktionellt och estetiskt tilltalande ett sann hjärta i hemmet där tradition och modernitet möts.